IDE dogodki

Okrogla miza: Enakost spolov v času epidemije in podnebnih sprememb

4. marca 2022 je Inštitut za družbeno ekologijo v sklopu razstave Green Recovery Tour organiziral okroglo mizo Enakost spolov v času epidemije in podnebnih sprememb. Okrogla miza je potekala v kavarni Čolnarna Park Tivoli v Ljubljani.

V času epidemije se je pokazalo, v kolikšni meri se zares zanašamo na ženske v prvih bojnih linijah in doma. Ženske predstavljajo ključno skupino v boju s covid-19 in njegovimi posledicami. Tvorijo veliko večino zaposlenih tako v zdravstvenem kot skrbstvenem sektorju, z več kot 90% deležem med medicinskimi sestrami in zdravstvenimi delavci, prav tako pa predstavljajo večino tudi v storitvenem sektorju (npr. v trgovinskem). Zapiranje šol, vrtcev in drugih dejavnosti je v času epidemije dodatno prizadelo ženske. Socialna izolacija in zaprtost v zasebnih domovih sta povečala gospodinjsko delo in nego kot tudi družinsko nasilje na podlagi spola ter število femicidov.

Poleg tega je epidemija poglobila plačno vrzel, saj so se dodatki najmanj povečali prav v skrbstvenih poklicih, kjer so v večini ženske. Navsezadnje pa so ženske morale v veliki meri uskladiti tudi poklicno življenje z neplačanim domačim delom, vključno z oskrbo ter nego ožje in širše družine. Epidemija je tako vidno in merljivo poglobila družbeno in gospodarsko neenakost med spoloma.

Z javno okroglo mizo želimo slovensko javnost in odločevalce opozoriti na vse slabši položaj žensk v času krize. Razsežnost spola pa se ne kaže le v epidemiji, ampak tudi v vidikih podnebnih sprememb. Vzroki, učinki in politike, ki se odzivajo na podnebne spremembe, imajo lahko različne posledice na ženske in moške na podlagi različnih družbenih in gospodarskih izkušenj med spoloma. Ta neenaka izkušnja žensk in njihov neenakopraven položaj vplivata na odgovornosti žensk, njihovo ranljivost in možnosti za odzivanje in prilagajanje podnebnim spremembam.

Študije potrjujejo, da gospodarsko, družbeno in politično opolnomočenje žensk pripomore pri pospešenem ukrepanju na področju podnebja, varovanja in ohranjanja okolja. Brez dvoma se bo družba le s spoštovanjem enakosti spolov in vključevanjem žensk v procese odločanja lahko spopadla z okoljsko krizo in okrevanjem po epidemiji.

PROGRAM

14.00 – 18.00: Razstava - Green Recovery Tour
16.00 – 18.00: Okrogla miza

Potek okrogle mize
16.00 – 16.10: Uvodni nagovor
16.10 – 17.30: Razprava

Moderatorka: Kristina Božič

Kristina Božič je novinarka. Diplomirala je iz prava, pisala za vodilne slovenske medije, predvsem poglobljene in raziskovalne članke, njeno delo je bilo objavljeno tudi v London Review of Books in Kosovo 2.0, piše tudi za portal Mešanec. Zanimajo jo zgodbe ljudi, ki se borijo za svoje pravice in opozarjajo na sistemske krivice.

GOSTJE:

• zasl. prof. dr. Tanja Rener, visokošolska učiteljica, Fakulteta za družbene vede

Prof. dr. Tanja Rener je zaslužna profesorica Univerze v Ljubljani, upokojena profesorica za sociologijo družin in sociologijo spolov, raziskovalka na področju študij mladine in ženskih študij na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani. Bila je nacionalna koordinatorica za študije mladine in študije spolov pri Svetu Evrope. Na podiplomskem študiju je predavala o utopistikah, o alternativnih možnostih družbenega razvoja.

• Gwendoline Delbos-Corfield, poslanka Evropske zelene stranke

Gwendoline Delbos-Corfield je poslanka Evropske zelene stranke v Evropskem. Zagovarja Evropo vrednot, feministično in vključujočo, ter si prizadeva zagotoviti, da je delovanje okoljevarstvenikov koristno za vse, zlasti pa v državah, kjer je ekologija krhka ali celo odsotna. V Evropskem parlamentu se ukvarja z ustavnimi vprašanji, državljanskimi svoboščinami, pravno državo, digitalnimi pravicami in enakostjo.

• Jasmina Jerant, podpredsednica VESNE – zelene stranke

Jasmina Jerant, so-podpredsednica VESNE – zelene stranke, je na Srednjeevropski univerzi magistrirala iz političnih ved, s specializacijo v politični filozofiji. Delovala je kot novinarka in kot feministična aktivistka. Sodeluje pri pripravi in izvedbi turistično-izobraževalnih vodstev in publikacij o zgodovini žensk. Kot doktorska študentka Fakultete za socialno delo v Ljubljani raziskuje univerzalni temeljni dohodek.

17.30 – 17.45: Vprašanja in odgovori
17.45 – 18.00: Zaključne misli

Dogodek je financiran s strani Evropske zelene stranke.

IDE-logo_2b

Bodite obveščeni o naših dogodkih

1 Step 1
Politika zasebnosti
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder