IDE dogodki

Okrogla miza: Odpadki v zelenem gospodarstvu

18. februarja 2022 je Inštitut za družbeno ekologijo v sklopu razstave Green Recovery Tour organiziral okroglo mizo Odpadki v zelenem gospodarstvu. Okrogla miza je potekala v Glazerjevi dvorani Univerzitetne knjižnice v Mariboru.

Ravnanje z odpadki v nizkoogljičnem krožnem gospodarstvu odpadke razume kot vire. Spremenjeno oblikovanje, nadomeščanje izdelkov s storitvami, opuščanje nevarnih snovi, mreže popravil in podaljševanje življenjske dobe ohranjajo izdelke v uporabi dalj časa. Ločeno zbiranje, razstavljanje in recikliranje odpadkov pa omogoča zapiranje snovnih krogov. To prinaša številne koristi, kot je zmanjševanje tveganj za gospodarstvo glede dobavnih verig, manj sežigalnic in odlagališč, manjša poraba energije in manjše emisije toplogrednih plinov. Slovenska podjetja pri prehodu v krožno gospodarstvo trenutno zaostajajo za povprečjem EU.

Vlada sprejema uredbo za 4 nove sežigalnice odpadkov, medtem pa nekatera pomembna vprašanja ostajajo odprta: koliko odpadkov bodo sežigale, kako zagotoviti učinkovit nadzor, kako bo sežig odpadkov vplival na kakovost življenja lokalnih skupnosti? Zakaj bi morali odpadke preprečevati, jih več ponovno uporabljati in reciklirati?

Pomembno je, da se o zelenem in krožnem gospodarstvu čimveč javno pogovarjamo, se vprašamo, ali so naši načrti dovolj ambiciozni glede podnebnih ciljev ter ozelenitve gospodarstva. Da premislimo, v kolikšni meri zeleno prihodnost res postavljamo na prvo mesto.

Dogodek je financiran s strani Evropske zelene stranke.

GALERIJA

PREDSTAVITEV GOSTOV

Thomas Waitz, so-predsedujoči Evropske zelene stranke

Thomas Waitz prihaja iz južne Avstrijske Štajerske, je ekološki kmet, ekološki čebelar in so-predsedujoči Evropski zeleni stranki. Skupaj s svojo ekipo se bori za manjše, ekološko trajnostne oblike  kmetijstva, boljše varstvo živali, preprečevanje in prilagajanje na podnebne spremembe. Skratka za zeleno Evropsko Unijo. Več: https://thomaswaitz.eu/

Sandra Krautwaschl, Zeleni, predsednica in članica parlamenta Avstrijske Štajerske

Sandra Krautwashl se je skupaj z družino odločila en mesec preživeti brez plastike, s čemer nadaljujejo še danes. O izkušnjah njene družine je bil posnet dokumentarni film. Leta 2019 je kot predstavnica kandidirala na volitvah v parlament Avstrijske Štajerske, podprlo jo je 12% volivcev.  Živi v okolici Gradca. Več: https://second.wiki/wiki/sandra_krautwaschl

Georg Schwarzl, Zeleni, član parlamenta Avstrijske Štajerske

Študiral je mehatroniko in medicino in bil aktiven član združenja študentov medicine. Od leta 2019 je član parlamenta Avstrijske Štajerske in soustanovitelj Mladi Zeleni. Njegova področja delovanja so zdravje, dobrobit živali, mladi in digitalizacija. Več: https://second.wiki/wiki/georg_schwarzl

Urša Zgojznik, direktorica Inštituta za družbeno ekologijo

Urša Zgojznik je bivša predsednica okoljske nevladne organizacije Ekologi brez meja, z njimi je od prve akcije Očistimo Slovenijo. Vodila je vrsto projektov, zadnja leta se je ukvarjala z zmanjševanjem zavržene hrane in zero waste turizmom. Je ena od ustanovnih članov Inštituta za družbeno ekologijo, katerega namen je povezovanje civilne družbe in politike na področju trajnostnega razvoja.

Erika Oblak, Eko krog

Erika je sodelovala z več okoljskimi nevladnimi organizacijami – Umanotera, Ekologi brez meja in Eko krog. Njeni področji sta vzpostavljanje kroženja snovi v tehnoloških in naravnih krogih ter s tem v povezavi odpiranje vprašanj glede sežiga odpadkov. Trenutno v Eko krogu vodi kampanjo za vzpostavitev kavcijskega sistema embalaže pijač.

Miha Stegel, civilna iniciativa DANES!

Miha se skupaj s civilno iniciativo DANES! bori za srednje Soško dolino v kateri še vedno seje smrt zaradi Azbestno-cementne proizvodnje v Salonitu Anhovo. Opozarjajo na škodljivost sežiga odpadkov še posebej v cementarnah. Skupaj z gibanjem za pitno vodo so s peticijo uspeli zagotoviti državna sredstva za nov vodni vir v Anhovem.

Katja Sreš, Ekologi brez meja

Katja je vodja odnosov z javnostmi pri društvu Ekologi brez meja, kjer izvaja vrsto predavanj, kampanj in svetovanj. V društvu se zavzemajo za svet brez odpadkov, ki ga skušajo doseči z ozaveščanjem, aktivacijo in povezovanjem posameznikov, odločevalcev in organizacij. So predstavniki mreže Zero Waste Europe in pomagajo občinam in podjetjem pri boljšem ravnanju z odpadki.IDE-logo_2b

Bodite obveščeni o naših dogodkih

1 Step 1
Politika zasebnosti
keyboard_arrow_leftPrevious
Nextkeyboard_arrow_right
FormCraft – WordPress form builder